Saveti za baštovane početnike

 Korisni saveti za baštovane početnike                  


Planirate da zasadite sopstvenu baštu, ali ne znate odakle da počnete? Nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaši prvi vrtlarski koraci budu uspešni!

Bez obzira na to da li planirate da biljke gajite u saksijama, žardinjerama, u zemlji ili u kombinaciji svega navedenog, potrebno je da izdvojite neko vreme kako biste isplanirali sadnju svoje bašte.

Planiranje bašte nije teško, a veoma je korisno onima koji ne znaju odakle da počnu. Sve što vam je potrebno je malo vremena, istraživanja i strpljenja!



Pre svega, ne uzimajte preveliki "zalogaj". Ukoliko vam je ovo prvi baštovanski poduhvat, odaberite malu baštu. Nekoliko saksija začinskog bilja i dve-tri žardinjere sa vašim omiljenim povrćem biće sasvim dovoljne. Važno je da ne preterate, jer možda nećete naći vremena da negujete preveliku baštu, pa će ono što treba da vam bude užitak postati noćna mora.

Pri odabiru zemljišta, biljaka i pozicije sadnica veoma je važno da znate četiri stvari:

1. Koliko sunca je određenim biljnim vrstama neophodno?
2. Koliko vode zahteva svaka biljka?
3. Kakvu Ph vrednost zemljišta zahteva svaka sadnica?
4. Koje biljke možete saditi jednu pored druge?



Kada prikupite ove informacije, planiranje može da počne. Za to po želji koristite papir ili kompjuter. Vaš cilj je da svaku biljku smestite tamo gde će moći najbolje da raste i da se razvija.

U istoj saksiji ili žardinjeri sadite biljke kojima treba jednaka količina svetlosti i vode. Ukoliko to nije slučaj, zasadite ih na različitim, njima odgovarajućim mestima.



Ukoliko se dogodi da prvi izbor biljaka, rasporeda i količine sadnica ne bude pravi - ne očajavajte! Biljke zasađene na pogrešnom mestu možete presaditi u manju saksiju i pomeriti.

Ukoliko uložite malo truda u svoju baštu, ona će vam višestruko vratiti: ispuniće vašu okolinu prijatnim mirisima, navešće vas da se bavite fizičkom aktivnošću i provedete više vremena na suncu. Proizvod vaših napora postaće nešto čime ćete biti ponosni!

Preuzeto sa: 
http://www.ekokutak.zivotinje.rs/single.php?alias=korisni-saveti-za-bastovane-pocetnike&id=11303

Obradio i doradio: Nikola Jovičić
mejl: jovicic.nikola84@gmail.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sobno cveće